http://www.wannawatches.com

Doların ateşi düşmüyor, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı » Kamu BilgiKamu Bilgi

29 Mart 2024 - 15:29

Doların ateşi düşmüyor, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı

Doların ateşi düşmüyor, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı
Son Güncelleme :

18 Kasım 2016 - 16:04

Doların ateşi düşmüyor, Ekonomi Koordinasyon Kurulu Cuma saat 16.00’da toplandı

Dolar/TL, ABD’de faizlerin yakın dönemde artırılacağı beklentisi ve dolarda global güçlenme ile 3.4085 seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Kur, saat 14.22 itibari ile 3.3770 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL ise 3.6124 seviyesini görerek tarihi rekorunu kırdı.

Başbakan Binali Yıldırım bugün saat 1600’da Çankaya Köşkü’nde yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında son günlerde döviz kurunda yaşanan artışları değerlendirip buna karşı gereken kararları alacaklarını belirterek, Türk ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu söyledi.

GEREKER KARARLARI ALACAĞIZ

Yıldırım Ankara’da Cuma namazı çıkışı gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi:

*Yaşanabilecek olağanüstü gelişmelere karşı tedbirsiz olmamızı bu şartlar gerektirmiyor

*Bu şartları değerlendirip ekonomimizle ilgili alınması gereken kararları alacağız

*EKK toplantısını bugün yapacağız, ABD seçimlerinden sonra dünya ekonomilerinde hareketlilik başladı, özellikle döviz kurunda, halen devam ediyor

*Döviz kurundaki artış konusunu bugün değerlendireceğiz

MEHMET ŞİMŞEK BAŞKANLIĞINDA TOPLANIYOR
Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamada ise Finansal İstikrar Komitesi’nin de bugün toplanacağı belirtildi. Açıklamada “Finansal İstikrar Komitesi’nin 28. Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek başkanlığında 18 Kasım 2016 tarihinde (bugün) gerçekleştirilmiştir.

Toplantıda, son dönemde küresel ölçekte ve ülkemiz özelinde yaşanan gelişmelerin ülkemiz finansal piyasalarına etkileri ile önümüzdeki döneme ilişkin görünüm ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir” denildi.

DOLAR REKOR ÜZERİNE REKOR KIRDI

Dolar/TL, rekor kırmaya devam ediyor. Kur, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın faiz artışına yönelik açıklamalarının ardından dolarda global değer kazancı ve içerideki siyasi endişelerle 3.4085’ü görerek tarihi zirvesini gördü. Dolar/TL saat 14.22 itibari ile bankalararası piyasada 3.3770 seviyesinden işlem gördü.

Dün güne 3.32 civarında başlayan, saat 17.30’da 3.3500/3.3505 seviyesinde olan dolar/TL, bugün 3.38 seviyesinde güne başlamıştı.

EURO DA REKOR KIRDI

Euro/TL’de 3.6124 seviyesini görerek tarihi rekorunu kırdı. Kur, bankalararası piyasada saat 14.23 itibari ile 3.5844 seviyesinden işlem gördü.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Fed Başkanı Janet Yellen, ABD’de açıklanan verilerin istihdamda artışa ve enflasyonda yükselişe işaret etmesi halinde faizlerin “görece yakın” dönemde artırılabileceğini söyleyerek, faizlerin gelecek ay artırılabileceğine dair açık bir ipucu verdi.

Diğer taraftan yurtiçinde başkanlık, anayasa değişiklikleri, referandum gibi unsurlar ile jeopolitik riskler TL’deki kırılganlığı artırıyor. Öte yandan Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ile ilişkileri kötüleştirebileceği endişesi TL’de baskı yaratan diğer unsurlar olarak ön plana çıkıyor.

Bütün bu gelişmeler ise TL’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösterenlerden biri olmasına neden oluyor.

DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan: “3,30 seviyesinin aşılmasından sonraki hedef olan 3,40’ın üzerini de görüldü. 101,20 seviyesine gelen DXY, teknik göstergelere göre aşırı alım seviyesinde, bugün veri akışının olmamasından dolayı USD’nin küresel bazda bir realizasyon geçirmesini bekleyebiliriz. Ancak DXY sepetinde bildiğimiz gibi TRY yok, yani bu hareketin bize yansıması biraz meçhul” dedi. Erkan değerlendirmesine şunları ekledi:

“Fiyatlama eğilimleri USDTRY’de yukarı yönlü atakların devam edebileceğini gösteriyor. Gördüğü her seviyeyi normalleştiren USDTRY’nin 3,40’ta kendine destek yaratması halinde teknik projeksiyonlar bir sonraki hedefi 3,55 olarak göstermektedir. Bu momentumu yakalar mı, yakalamaz mı; bunu 3,48’de anlarız. 6 ay vadeli opsiyonlarda USD alım TRY satım sözleşmelerinde ana aralık olarak 3,20 – 3,60 karşımıza çıkıyor. 3,55’te 1,3 milyar USD büyüklüğünde Mayıs vadeli USD call (alım), TRY put (satım) opsiyonu görünüyor. Temel anlamda TRY’de değerlenme trend yaratacak bir neden görememekteyiz. TCMB’nin önümüzdeki hafta bu konuda ne gibi bir açıklama yayınlayacağı önemli olabilir. Faiz aksiyonunda yüksek ihtimalle bulunmayaca olan Banka’nın, gerekirse faiz artırımında bulunabileceğine dair bir işareti kısa dönem için rahatlama getirebilir. GOP Merkez Bankaları, başta Meksika olmak üzere proaktiviteye başladılar. Meksika Merkez Bankası, Trump sonrası dayak yiyen MXN’i desteklemek için 50 bps faiz artırdı bile.

TRY’deki değer kaybının iyice ivmelenmesi diğer TRY çaprazları üzerinde de etkisini göstermektedir. Bu kapsamda her ne kadar EURUSD paritesi gerilese de, EURTRY paritesi USDTRY’den daha az momentum ile yükselişine devam etmektedir. EURUSD 1,05 altına doğru gelirse EURTRY’nin 3,70 olması için USDTRY’nin 3,52 olması gerekmektedir. Trend bu şekilde giderse, bu mümkün. GBPTRY’de ise momentum EURTRY’ye göre daha kuvvetli olur. 4,30 üstü beklenebilir”

EKONOMİK GÖSTERGELERİ DE ETKİLEYECEK

XTB Araştırma Müdürü Arzu Toktay: “ABD Başkanlık seçimleri ardından Dolar’da başlayan ralli devam ediyor. Uygulamayı planladığı yeni mali ve siyasi politikalar sebebiyle Trump’ın seçilmesi, gelişmekte olan ülke para birimlerine negatif yansıyor. Son dönemde artan siyasi belirsizlikler, Türkiye’nin risk priminde yükselişe sebep oldu ve TL’de görülen negatif ayrışmayı destekledi.

Son günlerde hızla yükselen döviz kurunun ekonomik göstergelerde bozulmaya yol açması kaçınılmaz. Ancak; Merkez Bankası’nın hafta içinde ROM kapsamında katsayı değişikliği gerçekleştirerek piyasaya ek döviz likiditesi sağlamayı amaçlaması, TL’de değer kaybının önüne geçmekte yeterli olmadı.  Teknik olarak baktığımızda, Dolar/TL’nin 3,40 üzerinde Euro/TL’nin ise 3,60 üzerinde kalıcılık sağlamakta zorlanacağını düşünüyoruz. Ancak TL’deki zayıflık ve yılın son çeyreği olması sebebiyle iç piyasada artan döviz talebi her iki paritede de geri çekilmeyi sınırlayacaktır. Kar satışları görülmesi halinde Dolar/TL gün içerisinde 3,35 – 3,38 bandına gerileyebilir. Euro/TL’de ise 3,57 seviyesi ilk güçlü destek konumunda.”

EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN 4 PARA BİRİMİ:

Trump’ın zaferinden bu yana en iyi performanslar bile negatif değeri gösteriyor.8-18 Kasım tarihlerindeki 10 günlük süreçte, TL en kötü performans gösteren para birimleri arasında yüzde 6.6 düşüşle dördüncü sırada yer alıyor. İlk sırada yüzde 10.3 düşüşle Meksika Pesosu bulunuyor.

Güney Afrika Randı yüzde 8.84 ile ikinci, Brezilya Reali ise yüzde 7.32 değer kaybıyla üçüncü sırada yer alıyor.

PİYASADA KALICI RAHATLAMA YARATMADI

Merkez Bankası (TCMB), son dönemde döviz piyasasında artan volatilite sonrası aldığı piyasayı destekleme yönlü adımlara dün 700 milyon dolar ilave likidite sağlayacak bir adım daha ekledi.

Bankacılar, kurdaki sert yükselişler karşısında TCMB’nin TL’yi destekleyen adımların devam edeceğini, ancak gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen küresel sert değer kayıpları karşısında bu adımların “pansuman” diye nitelendirilebilecek sınırlı etki yaratabileceğini söylediler.

ALTININ ONSU 5,5 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Altının onsu dolardaki güçlenmenin devam etmesi üzerine beş buçuk ayın en düşük seviyesine geriledi. Altın şu sıralar 1205 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Hafta başında yükselişe geçen altının gram fiyatı dolardaki artışın etkisiyle 131,5 lira seviyelerinde dengelendi. Kapalıçarşı’da çeyrek altın 215 lira, Cumhuriyet altını 880 liradan satılıyor.

MEKSİKA FAİZ KARARI

Meksika Merkez Bankası, Trump zaferinin ardından gecelik borçlanma maliyetlerini bu yıl içerisinde dördüncü kez artırmış oldu. Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından, Meksika Peso’sunda sert düşüş görülmüştü.

Meksika politika yapıcıları, gecelik faizleri yarım puan artırarak yüzde 4.75’ten yüzde 5.25’e çekti ve böylece gecelik faizler, 2009’dan bu yana olan en yüksek seviyesine geldi.

REUTERS-/Hurriyet.com.tr

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN