http://www.wannawatches.com

Ekonomik Güven Endeksi giderek düşüyor » Kamu BilgiKamu Bilgi

28 Mart 2024 - 19:29

Ekonomik Güven Endeksi giderek düşüyor

Ekonomik Güven Endeksi giderek düşüyor
Son Güncelleme :

30 Ocak 2017 - 15:24

Ekonomik güven endeksi 85,7 oldu

Ekonomik güven endeksi hesaplamasında kullanılan alt endeks değerleri 2007 yılına çekilerek, daha önce 2012 Ocak ayından başlayan ekonomik güven endeksi serisinin veri derinliği artırılmıştır. Bu kapsamda, 2007 Ocak – 2011 Aralık dönemi için ekonomik güven endeksi ilk defa hesaplanmış, 2012 Ocak – 2016 Aralık dönemi için ise endeks değerleri revize edilmiştir. 2007 Ocak ayından başlayan endeks değerlerine ve revizyona ilişkin metodolojik dokümana (http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1102) adresinden ulaşılabilir.

Ekonomik güven endeksi 2017 Ocak ayında bir önceki aya göre %3,9 oranında azalarak 89,2 değerinden 85,7 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, hizmet sektörü, reel kesim (imalat sanayi), inşaat sektörü ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Ocak ayında hizmet sektörü güven endeksi 87,5 değerine, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 100,5 değerine, inşaat sektörü güven endeksi 74,8 değerine ve perakende ticaret sektörü güven endeksi 95,9 değerine geriledi. Tüketici güven endeksi ise Ocak ayında 66,9 değerine yükseldi.

Ekonomik güven endeksi, Ocak 2017​

Ekonomik güven endeksi, sektörel endeksler ve değişim oranları, Ocak 2017

Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 27 Şubat 2017’dir.
____________________________________________________________________________________

AÇIKLAMALAR

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, tüketici güven endeksi ve mevsim etkilerinden arındırılmış reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır.

Ekonomik güven endeksi hesaplamasında, her bir sektörün ağırlığı o sektörün normalleştirilmiş alt endekslerine eşit dağıtılarak uygulanmakta, güven endekslerine doğrudan uygulanmamaktadır. Bu kapsamda tüketici (4), reel kesim (8), hizmet (3), perakende ticaret (3) ve inşaat (2) sektörlerine ait 20 alt endeks hesaplamada kullanılmaktadır.

Ekonomik güven endeksinin hesaplamasında kullanılan alt endeksler her ayın ilk iki haftasında derlenen veriler kullanılarak hesaplanmaktadır.

Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.

kaynak: tuik.gov.tr

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN