http://www.wannawatches.com

OHAL kalkarsa enflasyon ve faiz düşer » Kamu BilgiKamu Bilgi

28 Mart 2024 - 20:12

OHAL kalkarsa enflasyon ve faiz düşer

Ekonomi basını ile bir araya gelerek görüşlerini açıklayan CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “OHAL kalkarsa ülkede enflasyon da faizler de 5 puan düşer” dedi

OHAL kalkarsa enflasyon ve faiz düşer
Son Güncelleme :

06 Ocak 2018 - 8:39

İstanbul’da ekonomi basını ile bir araya gelen CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, OHAL’in kalkmasının bile sadece hem enflasyonu hem de faizleri düşürmeye yeteceğini açıkladı. Kredi genişlemesine dayalı büyümeye karşılık çift haneli enflasyonun, çift haneli işsizliğin ve artan oranda borçlanmanın devam ettiğini açıkladı. Ekonomi yönetimi konusunda yeni bir model üzerinde çalıştıklarını açıklayan Aykut Erdoğdu “Neo-liberal ekonomik sistem çöktü, Türkiye’ye de dayatılan bu sistemin getirdiği yoksullaşma ve gelir dağılımında adaletsizlik sonucu kutuplaşma ve kimlik siyaseti ön plana çıktı” dedi. Sunumdan bazı başlıklar şu şekilde: Vergiler: Bütçe gelirlerinin GSYH içindeki payı yüzde 17’den 21’e çıkarak devlet ekonomik büyümeden daha hızlı büyümüştür. Merkezi bütçe yanında Mahalli İdareler ve özel bütçeli kuruluşlar da eklendiğinde kamu genişlemesi daha yüksek oluşmaktadır. Artan kamusal yük vergi tahsilat oranının hızla gerilemesine yol açarak 1982 ve 1993 yılından sonra ilk kez yüzde 81’e düşürmüştür. Türkiye’de merkezi yönetim bütçesi toplam gelirinin GSYH içindeki payı 2008 yılından itibaren yükselerek 2015 yılı itibariyle üst orta gelir grubundaki ülkelerin ortalamasına erişmiştir. Fakat 2006 yılı itibariyle, IMF veri bankasında yer alan ve Dünya Bankası sınıflandırmasına göre üst orta gelir grubu ülkelerde, merkezi yönetim bütçesi toplam vergi gelirinin GSYH’ye oranı Türkiye’deki ilgili oranla eşitken; müteakip yıllarda Türkiye’de bu oran yüzde 5,6 büyümüştür. Aynı dönemde üst orta gelir ülke grubu ortalamasına ilişkin oran ise yüzde 10,2 küçülmüştür. Üretim: İmalat grubu, toplam katma değerin yüzde 35’ini üretmektedir ve bu pay AK Parti döneminde önemli bir değişikliğe uğramamıştır. Sanayinin tasfiyesi olarak adlandırılabilecek bir süreç de gerçekleşmemiştir.

EKONOMİYE İLİŞKİN NOTLAR

* İki kilit nokta: Gelir dağılımı ve ekonomik kalkınma

Endüstri 4.0 ile daha az çalışma daha çok boş zaman

Özelleştirme ile tekelleşmiş kamu şirketleri satıldı ama en rekabetçi piyasa olan inşaat sektöründe TOKİ gibi devlet tekeli kuruldu.

Ekonominin temeli demokrasi ve hukuktur.

Örgütlü çalışma olacak ama sadece ücrete dayalı sendikacılık olmayacak.

Yoksulluk ülkelerde oyların rehin alınmasının en basit yoludur.

İstanbul aşırı merkezileşti. Anadolu yeni dönemin merkezi olacak ve yardımlar Anadolu ağırlıklı şekillenecek.

Eğitim yatırımları ağırlıklı olarak personel gideri olarak gerçekleşiyor. Kalite yatırımı olmalı.

Taşımalı eğitim tümden kalkmalı.

Hiçbir şey yapılmasa dahi Türkiye yıllık yüzde 6,0 büyüme potansiyeli taşıyor.

İBRAHİM KAHVECİ

Karar

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN