http://www.wannawatches.com

Türkiye bal üretiminde dünya ikincisi » Kamu BilgiKamu Bilgi

19 Mart 2024 - 07:07

Türkiye bal üretiminde dünya ikincisi

Türkiye bal üretiminde dünya ikincisi
Son Güncelleme :

18 Haziran 2017 - 14:05

Türkiye yıllık 107 bin tonluk üretimle dünya bal liginde Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Sektöre gerekli desteğin verilmesi halinde köyden kente göçün engellenebileceği belirtiliyor

Aydın Demir / SÖZCÜ

Son yıllarda arıcılık sektörüne yapılan destekler ve sahte bala karşı getirilen tedbirler arı ve balcılık sektörünün önünü açtı. Türkiye’de bal üretimi her yıl katlanarak artarken, geçen yılki üretim 107 bin ton olarak gerçekleşti. Bu rakamla Türkiye, dünya bal üretiminde Çin’in ardından ikinci sıraya yükseldi. Türkiye’de 60 bin doğrudan, 500 bin kişi ise dolaylı olarak sektörden geçimi sağlıyor. Öte yandan 2 milyon kişinin amatör ve profesyonelce arıcılık işiyle uğraştığı tahmin ediliyor. İşte biz de sürekli gündemde olan bal sektörünü yerinde inceledik.

YARISI 3 BÖLGEDEN

 Bugün dünyada 56 milyon dolayında bulunan arı kovanından yılda 1.5 milyon ton bal üretiliyor. 65 milyon kovan ile Çin dünyanın en çok arı kovanına sahip ülkesi konumunda. Çin’de yılda 450 bin ton bal üretiliyor. Ekolojik yapısı gereği, Türkiye’nin her yerinde arıcılık yapılabiliyor. Ege, Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri gerek kovan varlığı gerekse üretim payı bakımından arıcılık için en önemli bölgeler arasında yer alıyor. Türkiye bal üretiminin yaklaşık yarısı bu üç bölgemizde gerçekleştiriliyor. Bal üreten il sıralamasına bakıldığında ise, Muğla, Ordu, Adana, Aydın, Sivas, Antalya, İzmir, İçel, Erzincan ve Samsun Türkiye balının yarısını üretiyor.

Türkiye’deki arı yetiştiricileri ve bal sektörünün çatı yapısı olan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, sektörün son yıllarda hızla hamle yaptığını söyledi. Şahin, ,”Dünyada en büyük bal üreticisi olan Çin’in ardından 107 bin üretim ile ikinci sıraya yerleştik. Üretilen balın 40 bin tonu çam balı” dedi. Çiçek döneminde meyve bahçelerinin gündüz ilaçlanmasının arıların toplu ölümlerine neden olduğunu anlatan Şahin, bunun için önlem alınmasını da istedi. Bu yıl ekim ayında 45.Uluslararası Arıcılık Kongresi’nin İstanbul’da yapılacağını aktaran Şahin, “İstanbul’da dünya arıcılık sektörünün dünü ve geleceğini konuşacağız. Bu kongrenin Türkiye’de yapılıyor olması, sektörün geldiği noktayı göstermektedir” dedi.

İHRACATTA HALA İYİ DEĞİLİZ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ise, Türkiye’nin bal üretiminde dünyanın en iyi ülkeleri arasına girdiğini söyledi. Bayraktar, “Sektör hızla gelişiyor, ancak bal ihracatı istenilen seviyede değil. Dünya bal pazarında Türkiye’nin yeri yüzde 1.1 seviyelerinde kaldı. Arıcılık için büyük sermayeye gerek yok” diye konuştu. Bayraktar ayrıca, arıcılığın yaygınlaştırılması ile köylerden şehirlere göçün önüne geçilebileceğini ifade etti.

HANGİ ÇİÇEĞİN BALI NE ANLAMA GELİYOR?
Türkiye’nin dört bir tarafını dolaşarak 17 yıldır arıcılık yapan Mehmet Karakoyun balların da dili olduğunu söyledi. Karakoyun şu bilgileri verdi:
Menekşe çiçeği balı: Ketum, gizli, saklı aşkı anlatır. Uzaktan masum ve temiz aşk anlamı da taşır.
Kırmızı gül balı: Ateşli ve tutkulu aşkı anlatır.
Beyaz akasya balı: ‘Bizimki temiz, arkadaşça bir sevgi’ anlamı taşır.
Kırmızı akasya balı: ‘Seni beğenmeye başladım. İlgi alanımdasın’ anlamı taşır.
Açelya balı: Nefsine hakim olanların aşkını anlatır.
Elma çiçeği balı: Halk arasında şeytana uyanların aşkını anlatır.
Mor leylak balı: İlk görüşte aşık olanları anlatır.
Çam balı: Sevgisini özenle koruyanların aşklarını ifade eden bir anlamı vardır.
Portakal çiçeği balı: Karşılıklı sevgi ve aşkı anlatır.
Erik çiçeği balı: Ölünceye kadar aşkına ve sözüne sadık kalanları anlatır.
Gelincik balı: Aşktan aradığını bulamayanarı anlatır.
Defne balı: Gösterişi, görkemliliği ve haşmetli görünmeyi sevenleri anlatır.
Şeftali çiçeği balı: Aşka teslim olanları, artık seninim diyenleri anlatan baldır.
Kekik balı: Tutkulu, her gün kendini yenileyen ve hayata küsmeyen, kendini genç hissedenleri anlatır.
Ayçiçeği balı: Taparcasına birbirlerini seven aşıkları anlatır.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN