http://www.wannawatches.com

2018'e kadar vergi artışı yok » Kamu BilgiKamu Bilgi

20 Nisan 2024 - 05:34

2018’e kadar vergi artışı yok

Geçtiğimiz günlerde açıklanan OVP kapsamında hazırlanan Torba Yasa’dan yeni vergi zamları çıktı. Maliye Bakanı Ağbal, yılsonuna kadar vergi artışı yapılamayacağını söyledi. Analistler ise yeni düzenlemenin, tüketimi değil üretimi artırmaya yönelik olduğunu belirtti

2018’e kadar vergi artışı yok
Son Güncelleme :

29 Eylül 2017 - 8:49

Geçtiğimiz gün Torba Yasa Tasarısından çıkan yeni vergi oranları, otomotivden şans oyunlarına kadar birçok ürün fiyatında 2018’de artışa neden olacak. Uygulama hakkında da bilgi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Gelir Vergisi tarifesindeki değişiklik ücret gelirleri için 1 Ocak 2018’den, diğer kazançlar için 2017 yılı kazançlarından itibaren için geçerli olacak” dedi. Yeni vergi sistemini detaylarını açıklayan Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, temelde bu yıl bütçede öngörülenden daha fazla bir açık oluşmaya başladığını söyledi. Kamunun ekonomi maliye politikası çerçevesinde desteklenmesi nedeniyle hem vergi indirimlerinde hem de harcamalarda artışın meydana geldiğini belirten Aslanoğlu, “Büyüme konusunda kamu, gelecek yıl farklı mekanizmalarla destek vermek istiyor diye düşünüyorum. Kaynak ihtiyacı var. Bu anlamda, bütçe dengelerini bozmadan maliye politikasına ve büyümeye destek verme amacıyla bir tercih yapıyor. Bu da bazı ürünlerde vergi artırımına sebep oluyor. Yani tüketimi kısıp üretime yönlendirme yönünde bir çaba var” diye konuştu. Türkiye ekonomisinin 15 Temmuz sonrasında büyüme ile ilgili bir problem yaşadığını ifade eden Aslanoğlu, bu düzenlemenin bir an önce ekonominin düzgün ilerlemesi için yapılan bir destek olduğunu düşündüğünü iletti. Aslanoğlu şöyle devam etti: “Genel olarak bakarsak bence yanlış değil. Harcamanın nereye yapılabileceği ve daha etkin olunabilmesi konusu ise tartışılabilir. Hükümet harcama yaparken bütçe açığını da bozmama gibi bir tercihte bulunmuş gözüküyor. Biraz iç talebi kısmayı göze alıyor ve ihracat yine kamu destekli büyüme gelecek yıl ana patikası olmasını istiyor.” Öte yandan Bakan Ağbal dün katıldığı Finans Zirvesinde yılsonuna kadar vergi artışı yapılamayacağını belirterek, “Böyle bir şey asla söz konusu değildir. Biz bu sene de gelecek sene de ve program dönemlerinde maliye politikası kararlarını alırken para politikası hedeflerini ve fiyat istikrarını enflasyonun aşağıya çekilmesi hedefini her zaman gözeteceğiz” açıklamasında bulundu.

BÜTÇE AÇIĞINDA 2017 HEDEFİ 61 MİLYAR LİRA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yılsonuna kadar vergi artışı yapılamayacağını belirterek, “Biz bu sene de gelecek sene de ve program dönemlerinde maliye politikası kararlarını alırken para politikası hedeflerini ve fiyat istikrarını enflasyonun aşağıya çekilmesi hedefini her zaman gözeteceğiz. Maliye politikası araçlarını kullanırken mutlaka ve mutlaka bağlı kalacağız. Bundan kimse tereddüt etmesin. En son açıkladığımız Orta Vadeli Program tedbirlerine baktığımız zaman enflasyona herhangi bir şekilde katkı yapmayan gelir artırıcı tedbirlerin olduğunu görürsünüz” dedi. 2017 yılında bütçe açığı hedefin 47 milyar lira olduğunu söyleyen Ağbal, “Şimdi diyoruz ki bu 61 milyar lira seviyesinde olacaktır. Sadece şunu söyleyeyim 2017 yılında ekonomiyi canlandırmak amacıyla aldığımız tedbirlerin tek başına etkisi 11 milyar liradır. Yani bütçe açığı 47 milyar liradan 61 milyar liraya gelirken sadece ekonomiyi canlandırma amacıyla bütçeden sonra kararlaştırdığımız harcamaların veya gelir düşüşlerin etkisi 11 milyar lira ve etrafımızda bütün yaşanan jeopolitik gerginlikler; Suriye meselesi, Irak meselesi bölgemizde yaşanan bütün jeopolitik sıkıntılar ve riskler rağmen 3 milyondan fazla Suriyeli vatandaşımızın bütçe üzerindeki yüke rağmen ekonomiyi canlandırmak üzere aldığımız tedbirlere rağmen ve hiç bir şekilde hizmetten vazgeçmedik” diye konuştu.

EN UCUZ MTV 904 LİRA EN PAHALISI 33 BİN LİRA

Vergi artışından en büyük nasibi ise Türkiye’nin ihracatta lokomotif sektörü olan otomotiv aldı. Geçen yıl Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesi yapılan otomotiv sektörüne şimdi de Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) zammı geldi. Özellikle emlak ve perakende gibi sektörlerde yapılan teşviklerin otomotiv sektörüne de yansıması beklenirken, yeni vergi zamları 2018’de araç sahiplerinin kapısını çalacak. MTV’ye yapılan yüzde 40 zamla birlikte 1-3 yaş arası en ucuz MTV vergisi 904 liraya, en pahalısı ise 33 bin liranın üzerine çıktı. 2018 ile birlikte Türkiye’nin en fazla satan sıfır otomobil modellerine bakacak olursak; Fiat Egea Sedan’ın 1398 cc, 1598 cc benzinli ve 1598 cc’lik dizel motor seçeneklerinde yıllık 1449 lira, 1248 cc’lik dizel seçenek için ise 904 lira ödemek gerekiyor.

Renault Megane Sedan’a bakacak olursak, 1598 cc benzinli ve 1461 cc’lik dizel versiyon için yine 1449 lira MTV ödenirken, 1198 cc’lik benzinli versiyona için 904 lira isteniyor. Toyota Corolla’nın hangi ister benzinli isterse dizel versiyonlarından herhangi birini aldığınızda ödeyeceğiniz tek MTV seçeneği var, oda 1449 lira. Biraz segment yükseltip D sınıfına baktığımızda yine Türkiye’de en çok satılan modellerden olan Volkswagen Passat, 1395 cc benzinli ve 1598 cc dizel versiyonlar için 1449 lira MTV ödemesi var. Fakat daha güçlü bir dizel versiyon olan 1968 litrelik seçeneğe bakarsanız yıllık 4029 lira ödemek zorundasınız. Lüks sınıfa göz attığımızda Mercedes-Benz’in en çok tercih edilen modellerinden bir olan C serisi için geniş motor gamıyla 1449 liralıkta MTV var, 20175 liralıkta. C180 ve C220d için ödenen tutar 1449 lira iken aynı vergi benzinli versiyon olan C160 içinde geçerli. Ama C220d’nin 2143 cc’lik versiyonunu isterseniz yıllık 6043 lirayı gözden çıkarın. Performans tutkunlarının gözde modellerinden biri olan Mercedes-Benz C63 için ise 3982 cc’lik motorla yıllık 20 bin 175 lira ödemesi lazım.

DÜZENLEME GERİ ÇEKİLMELİ

Artışlara tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “OVP ve TBMM’ye getirmeyi planladığı torba kanun ile vatandaşın üstünde ki vergi yükünü daha da ağırlaştırmayı planlamaktadır. Referandumu finanse etmek için kamu bütçesinden yapılan harcamalar bütçe açığını patlattı. Bu düzenlemeler derhal geri çekilmeli ve Türkiye ekonomisinin gerçek ihtiyacı olan yapısal reformlara bir an önce başlanılmalıdır. CHP olarak bu haksız, hukuksuz ve adaletsiz uygulamaya karşı bütün gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi.

YÜK AZALAMASI YERİNE ÇOĞALDI

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, bir süredir kamu görevlileri dahil çalışanların maaş ve ücretlerindeki vergi yükünün azaltılması yönünde talep, teklif ve beklentilerin olduğunu belirterek, buna karşın dün ekonomi yönetiminden gelir vergisi tarifesinin üçüncü diliminde 3 puanlık artış yapılacağı açıklamasının geldiğini anımsattı. Tonbul, şunları kaydetti: “Maliye Bakanı OVP’ye ilişkin yapılan açıklamada yer verilen, genelinde vergi, özelde ise gelir vergisi artışları; ‘Büyüyen Türkiye’yi’, ‘Vergi yükü büyüyen kamu görevlerine’ dönüştürme gayretidir.”

KİRALAMA EĞİLİMİ ARTAR

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, “torba yasa tasarısı”ndaki düzenlemeye üyelerinden ve galericilerden tepkiler geldiğini belirtti. Yüzde 40 MTV artışıyla vatandaşların araç kiralamaya yöneleceğini savunan Erkoç, yüzde 10-12 artışın makul olabileceğini söyledi. Erkoç, “Bizce bu çok yanlış bir uygulama, geri dönebilir diye umut ediyoruz. Bu artış neye göre oldu, bütçe açığı mı var, MTV artışıyla onu mu tamamlıyoruz? Hükümetimizin aldığı kararları her zaman destekledik ama vatandaşımız bu sistemle zarara uğrayacak” diye konuştu.

Karar

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN