http://www.wannawatches.com

Cezayir Türkiye'ye ihracat kapısını kapattı » Kamu BilgiKamu Bilgi

25 Nisan 2024 - 18:37

Cezayir Türkiye’ye ihracat kapısını kapattı

Cezayir Türkiye’ye ihracat kapısını kapattı
Son Güncelleme :

09 Ağustos 2017 - 9:14

Ekmekten makarnaya, granitten mobilyaya kadar toplamda 24 üründe Cezayir, Türkiye’den yaptığı ithalatı durdu. Ülkenin keyfi olarak verdiği bu karar, Türkiye’nin ihracatının da yavaşlamasına neden olacak. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Cezayir’in aralarında plastiklerin de olduğu 24 ürünün ithalatının bankacılık kanalıyla yapılmasını yasakladığını belirterek tarife dışı engel olarak değerlendirdiği bu kararın Cezayir’in altına imza attığı uluslararası anlaşmalara da aykırı olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz yıl Cezayir’e 92 milyon 700 bin dolarlık plastik mamul ihracatının gerçekleştiğini, yılın ilk yarısında ise ihracatın 57 milyon 400 bin doları bulduğunu dile getiren Murat Akyüz, bu karardan en fazla Türk ihracatçısının zarar göreceğini vurguladı.

Cezayir’in para transferlerini yasaklamaktaki asıl amacının bu ürünlerdeki ithalatı durdurmak olduğunun altını çizen Akyüz, “Cezayir’in aldığı bu karar AB de dahil olmak üzere altına imza attığı uluslararası anlaşmalara da aykırı bir karar. Cezayir zaten uzun bir süredir ülkeye yapılan ithalatlarda para trafiğini kontrol etmek amacıyla akreditif şartı getirmişti. Asıl amaç bu ürünlerin ülkeye girişini yasaklamak.

Karar sadece Türkiye’ye özel. Cezayir, ürüne göre farklı oranlarda uygulanmakla birlikte tüm ürünlerde ortalama yüzde 20 Gümrük Vergisi uyguluyor. Yani biz diğer ülkelere göre zaten eksi yüzde 20 ile başlıyoruz. İhracatçılarımız uzun vadeli düşünerek Cezayir pazarını kaybetmemek adına bu yüksek maliyetleri göze alarak ihracatlarını sürdürüyorlardı.”

YASAKLANAN ÜRÜNLER İÇİNDE EKMEK BİLE VAR

Plastik son ürünler, su tesisatı, elektrik trafoları, mermer, granit, kırmızı renkli ürünler (tuğlalar ve fayanslar), halılar, mobilyalar ve aydınlatmalar. Gıda ürünleri ise şöyle: Çorba, haşlama için hazır ürün ya da bulyon, hazır soslar, hazır hardal, ekmek, pizza, makarnalar, kabuklu ve kabuksuz kuru meyveler, meyve suları, su, mineral ve maden suyu dahil, tatlılar, reçeller ve marmelatlar, dolgusuz tablet çikolata, tatlandırıcı içeren kızarmış ekmek, waffle ve gofretler, çikolata ve kakao içeren diğer hazır gıda ürünleri, konserveler.

Kaynak: Karar Gazetesi

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN