http://www.wannawatches.com

Kasapta Sırp eti polemiği » Kamu BilgiKamu Bilgi

29 Mart 2024 - 03:39

Kasapta Sırp eti polemiği

Kemiksiz lop ette ithal yolunun açılması ve Sırbistan’dan 5 bin ton et ithalatına izin verilmesi tartışmalara neden oldu. Gıda Bakanı Ahmet Fakıbaba, “Fakir fukaramız da et yiyecek derken” TESK Başkanı Palandöken, “Spekülasyona çok açık, sektöre zarar getirir” eleştirisinde bulundu

Kasapta Sırp eti polemiği
Son Güncelleme :

14 Ekim 2017 - 9:39

Canlı hayvan ve kırmızı et ithalatında gümrük vergisi düşürülmesinden sonra, kemiksiz lop et ithalatına da izni verilmesi ve Sırbistan’dan 5 bin tonet ithalatına başlanacak olması tartışmaları beraberinde getirdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, kırmızı ette üretici ve tüketici haklarının dengeli bir şekilde gözetileceğini belirtirken, “Fakir fukara da et yiyecek” dedi. Bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere gittiği Yozgat’ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Fakıbaba, hayvan varlığı ve kesimlere yönelik bir soru üzerine şu yanıtı verdi: “Hem üreticinin, hem aradaki sanayinin, esnafın hem de son taraf olan tüketicinin hep yanında ve dengede olacağız. Piyasada regülasyon görevi yapacağız. Mesela en basitinden söyleyeyim; Biz normal üreticiye 3 dolar 95 sente vermiş olduğumuz besilik hayvanı, daha ucuza aldık diye 3 dolar 70 sente veriyoruz. Bizim amacımız gerçekten üreticinin mutlu olması. Üretimimizi koruyacağız, bir taraftan sanayiciyi de koruyacağız. Ama et yeme hakkı olan 80 milyon insanın da bizde vebali var, onu da koruyacağız.” Herkesin fedakarlık yapması gerektiğini ve bu şekilde dengeli bir kazancın elde edilebileceğini belirten Fakıbaba, “Bu hem dinimiz için hem ülkemiz için hem geleceğimiz için çok önemli. Bakın dört tarafımız düşmanla çevrili ve mücadele veriyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, her yerde mücadele veriyoruz. Yani bizim fakir fukaramız da et yiyecek. En tabii hakkı. 50 lira bir eti hakikatten fakir fukara yiyemiyor. Bunu düşünmemiz lazım. Bunu yaparken de biz üreticiye saygı duyuyoruz. Onun da kazanması gerektiğine inanıyoruz ve bu dengeleri gözeteceğiz inşallah.”

HER AÇIDAN RİSKLİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, et ithalatının her türlü spekülasyona ve olumsuzluğa açık olduğunu belirterek, “Gelecek etin hayvanın hangi bölgesinden olduğunu tespit ve kontrol etmeye imkan yok” eleştirisinde bulundu. Palandöken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan ve 7 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ” ile kemiksiz et ithalatına izin verilmesini değerlendirdi. Kemiksiz et ithalatının her türlü spekülasyona ve olumsuzluğa açık olduğunu, sektör için faydadan çok zarar getireceğini iddia eden Palandöken, gelecek etin hayvanın hangi bölgesinden olduğunu, ne zaman kesilip ne şekilde ve ne kadar süre sonra paketlendiğini tespit ve kontrol etme imkanının bulunmadığını savundu. Palandöken, şunları kaydetti: “İthal et her açıdan riskli. Kurban Bayramı sonrasında et fiyatlarında zaten bir gerileme oldu. Böyle bir ithalat yapılacaksa talebin arttığı, satışın hızlandığı mübarek ramazan ayı öncesinde yapılması gerekirdi. Bu konuda sektör temsilcileriyle konsorsiyum sağlanmalı ve ülke menfaatleri için çalışılmalı. Et ithalatı yerine üretimin ve hayvancılığın geliştirilmesi için çaba harcanmalı. Dışarıdan et almak yerine, et satabilecek pozisyona gelmeyi hedeflemeliyiz. Bu sebeple üretimle birlikte çeşitliliği de artırmalıyız. Özellikle kuzu etinin toplam et üretim ve tüketimindeki payı yükseltilmeli.”

‘DONDURULMUŞ’ OLMA ŞARTI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile lop (kemiksiz) et ithalatının yolunu açtı. Tebliğe göre, bakanlıktan gerekli izinleri almış olan kesimhaneleri, et/et ürünleri parçalama ve işleme tesislerine sahip kuruluşlar et ithalatı yapabilecek. Sığır etleri karkas veya kemiksiz et halinde olacak, proforma faturalarında bu hususlar belirtilecek. İthal edilecek sığır etleri taze, soğutulmuş veya dondurulmuş olacak.

SIRBİSTAN’DAN 5 BİN TON ET İTHALATI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için gittiği Sırbistan ile önceki gün 5 bin ton et ithalatına yönelik imzaların atıldığını açıkladı. Novi Pazar’da (Yeni Pazar) halka hitap eden Erdoğan, “İşadamlarımızı Sırbistan ve bu bölgeye yatırım yapmaları konusunda teşvik ediyoruz” dedi. İki günde 16 anlaşma imzalandığını belirten Erdoğan, “5 bin ton buradan et ithalatıyla ilgili imzalar atıldı” açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sırbistan ziyaretinde imzalanan 16 anlaşmayla, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin artırılması hedefleniyor. Revize edilen Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile geçen yıl 870 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen dış ticaret hacminin bu sene sonunda 1,1 milyar dolara, 3 yıl içinde de 3 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

MARKETTE ‘İTHAL’ DAMGASI VURULMALI

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Koçak, kırmızı et fiyatlarına ilişkin, “Et fiyatlarının kalıcı olarak düşmesini sağlayacak çözüm, ülkedeki et üretimini artırmaktır” ifadesini kullanırken, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner de ete bir standart getirilmesi gerektiğine işaret etti. Çetiner, “İthalat çözüm değil. Market raflarına girecek etin üzerine ithal et damgası vurulmalı. değerlendirmesinde bulundu.

Karar

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN