http://www.wannawatches.com

Fed faiz kararını açıkladı » Kamu BilgiKamu Bilgi

26 Nisan 2024 - 19:51

Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini değiştirmedi ve faizi yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

Fed faiz kararını açıkladı
Son Güncelleme :

27 Ocak 2021 - 23:44

ABD Merkez Bankası (FED), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek 0-0,25 aralığında sabit tuttu.

ABD Merkez Bankası yetkilileri Çarşamba günü ekonomideki yavaşlama üzerine durduğunu açıkladı.

Piyasa beklentileriyle tutarlı olarak, Federal Açık Piyasa Komitesi, kısa vadeli borçlanma faizini sıfıra yakın tuttuğunu ve Fed’in ayda en az 120 milyar dolar satın aldığını gören bir varlık satın alma programını sürdürdüğünü söyledi.

Komitenin toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Ekonomik aktivite ve istihdamdaki toparlanma hızı son aylarda yavaşladı ve zayıflık pandemiden en olumsuz etkilenen sektörlerde yoğunlaştı” dedi.

Açıklamada, Covid-19′un “Amerika Birleşik Devletleri ve dünya genelinde büyük insani ve ekonomik zorluklara neden olduğu” yinelendi.

Yine yapılan açıklamada, “Ekonominin gidişatı, aşıların ilerlemesi de dahil olmak üzere virüsün gidişatına önemli ölçüde bağlı olacaktır” denildi.

Karar, çeşitli tüketici borçlanma araçları için bir ölçüt görevi gören federal fon oranının %0 ile %0,25 arasında sabit kalacağı ve en son %0,08′de işlem gördüğü anlamına geliyor.

Fed, Covid-19 salgınının ilk günlerinde faiz oranını sıfıra çekti ve o zamandan beri orada bıraktı. 

Piyasalar, açıklamanın varlık alımlarının geleceği veya nicel genişleme hakkında herhangi bir ipucu sağlayıp sağlamayacağını takip ediyordu. Koronavirüs krizinin başlangıcından bu yana Fed, varlıklarını 3 trilyon dolardan fazla artırarak bilançosunu yaklaşık 7,5 trilyon dolara çıkardı.

Enflasyon şu anda düşük kalsa da, yatırımcılar, şartların değişmesi ve piyasada kargaşaya neden olması durumunda Fed’in alımları beklenmedik şekilde azaltmaya başlayabileceğinden endişe ediyor. Açıklamada konuyla ilgili yeni bir kılavuz bulunmadığı için, piyasa katılımcıları daha fazla ayrıntı için Başkan Jerome Powell’ın toplantı sonrası basın konferansını bekliyor.

Yaklaşıma göre, Fed artık enflasyon beklentisiyle faiz oranlarını yükseltmeyecek, bunun yerine daha kapsayıcı bir toparlanma için daha yüksek seviyeleri tolere edecek. Geçmişte, işsizlik oranı tam istihdam gibi görünen seviyelere düştüğünde, Fed enflasyonu durdurmak için önleyici artışlar uyguluyordu.

Makro açıdan bakıldığında, faaliyet yıl sonuna doğru yavaşlasa da, ekonomi genel olarak dördüncü çeyrekte güçlü bir şekilde büyüdü. Dow Jones’un anketine göre %4,3′lük bir artış beklentisiyle Ticaret Bakanlığı Perşembe günü 4. çeyrek GSYİH’yı açıkladı. Cuma günü, Fed’in tercih ettiği kişisel tüketim harcamaları deflatörü enflasyon göstergesinin yıldan yıla %1,3 çekirdek artış göstermesi bekleniyor.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN