PİSA sıralamasını meslek liseleri düşürdü
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bakan yılmaz bir soru üzerine, PİSA sonuçlarına değindi.
Bakan İsmet Yılmaz’ın Meclis tutanaklarına geçen açıklamalarının tümüne aşağıda yer veriyoruz.
Bakan Yılmaz özetle, PİSA’nın Türkiye’den katılan 5 bin 895 üzerinden elde edilen verilere dayandığını, bu öğrencilerin yüzde 38’inin anadolu lisesi, yüzde 36’sının mesleki ve teknik anadolu lisesi, yüzde 14’ünün imam-hatip lisesi, yüzde 2,1’inin de fen lisesinde eğitim ve öğretim görmekte olduğunu belirtti.
Fen liselerinden katılan öğrencilerin esas alınması halinde Türkiye’nin 3., sosyal bilimler liselerinden katılan öğrencilerin esas alınması halinde Türkiye’nin ilk 10’da olduğuna dikkat çeken Yılmaz “Bizim teknik liselere yüklediğimiz misyon farklı. Bu misyona uygun şekilde yarışmaya alınması uygun olur. Yarış atına yük vurulmaz. Bu gerçekle birlikte teknik liselerdeki eğitimin seviyesini, kalitesini artıracağız. O zaman bu okullarla ilgili PISA diye bir sorunumuz da kalmayacaktır.” dedi.
İŞTE BAKAN YILMAZ’IN AÇIKLAMALARI
MİLLİ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Devamla) – Bunlardan birisi Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD tarafından hazırlanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı, PISA, 2015 uygulaması ve sonuçlarıdır. 35 OECD ülkesi 72 ülkede yaklaşık 29 milyon öğrenciyi temsilen 540 bine yakın öğrencinin katılımıyla geçen yıl bilgisayar tabanlı olarak gerçekleştirilen bu programa Türkiye’den 15 yaş grubu, 925 bin öğrenciden 5.895 öğrenci katılmıştır.Söz konusu 5.895 öğrenci 61 ilden ve 187 okuldan seçilmiştir. Bir arkadaşımız bunun Milli Eğitim Bakanlığı kontrolünde olduğunu söylemektedir. Bu okulların hangisi olduğunu bilmiyoruz, ta ki sınavdan bir ay öncesine kadar. Seçilenlerin yüzde 21 9’uncu sınıf, yüzde 70’i 10’uncu sınıf, yüzde 3’üyse diğer kademe sınıflarındandır.Öğrencilerin yüzde 38’i anadolu lisesi, yüzde 36’sı mesleki ve teknik anadolu lisesi, yüzde 14’ü imam-hatip lisesi, yüzde 2,1’i de fen lisesinde eğitim ve öğretim görmektedir. Eğer bize bırakılsaydı meslek ve teknik Anadolu liselerinden yüzde 36 öğrencinin katılımını istemezdik.
Söz konusu programın sonuçlarına bakacak olursak, tüm ülkelerin fen okuryazarlığı ortalama puanı 465, Türkiye’nin ki 425’tir. Fen bilimlerinde 2012’ye göre Japonya’nın düşmüştür, Hong Kong’un düşmüştür, Kore’nin düşmüştür, İsviçre’nin düşmüştür, İngiltere’nin düşmüştür, Almanya’nın düşmüştür, Finlandiya’nın düşmüştür, Hollanda’nın düşmüştür, Belçika’nın, Avustralya’nın, Yeni Zelanda’nın, Fransa’nın, Macaristan’ın, Lüksemburg’un, Yunanistan’ın, Romanya’nın, İspanya’nın, Litvanya’nın, Avusturya’nın, İtalya’nın, Çek Cumhuriyeti’nin, Polonya’nın, İrlanda’nın, Slovakya’nın, ABD’nin, 25 ülkenin de düşmüştür.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Devamla) – Bu yıllar arasında OECD ortalamasında 5 puanlık, tüm ülkeler ortalamasında 13 puanlık düşüşün olduğu görülecektir. Katılımcı ülke sayıları göz önüne alındığında 2015 uygulamasında Türkiye’nin sıralamasının 2016’ya göre daha iyi olduğu da görülecektir. Fen okuryazarlığında 2016-2015 arası incelendiğinde Türkiye’de kızlar ve erkek öğrenciler arasındaki başarı farkı 12’yken bu fark 2015 yılında 6’ya düşmüştür. OECD’de ise 2006 yılında erkekler lehine olan 2 puanlık fark 4 puana çıkmıştır. Türkiye’de kızlar ve erkekler arasında fark azalırken OECD’de artmaktadır. Fen okuryazar açısından fen lisesinden katılan öğrencilerimiz bu sınavda 534 puan aldı. 534 puan Estonya’nın yani dünya 3’üncüsünün puanına denk geliyor. Dünya 2’ncisi Japonya da 538. Eğer sadece fen lisesindeki öğrencilerimiz girmiş olsaydı bu sınava aldığımız dereceyle dünyanın 3’üncüsü olacaktık. Fen lisesi öğrencilerimizin dünyayla yarışma konusunda bir sıkıntısı yok hatta dünyanın önünde. Sosyal bilimler lisesinden katılan öğrencilerimizin aldığı puan 518’dir. Bu puan Kore’nin, Yeni Zelanda’nın, Avusturalya’nın, İngiltere’nin önünde yer almaktadır. Buradan da anlaşılmaktadır ki sosyal bilimlerde öğrencilerimizin fen okuryazarlığı dünyanın en önde gelen ülkelerinin, yani ilk 10’u arasındadır.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Devamla) – Bizim teknik liselere yüklediğimiz misyon farklı. Bu misyona uygun şekilde yarışmaya alınması uygun olur. Yarış atına yük vurulmaz. Bu gerçekle birlikte teknik liselerdeki eğitimin seviyesini, kalitesini artıracağız. O zaman bu okullarla ilgili PISA diye bir sorunumuz da kalmayacaktır.
PISA’da matematik alanında Türkiye’nin 420 aldığını ve 2012’ye göre 28 puanlık kayıp söz konusu olmakla bile Finlandiya’nın da 34 puanlık bir kaybı olduğunu da dikkatinize sunmak isterim. Aynı uygulamada tüm katılımcı ülkeler fen alanında 11, matematik alanında 11, okuma becerilerinde 9 puan düşüş, 1’inci sırada yer alan ülke 25, 32 ve 45 düşüşü, Güney Kore 22, 19, 30 puan düşüşü yaşamıştır. Benzer şekilde hem PISA hem de PISA 2012 hem 2015 uygulamasına katılan 62 ülkenin 41’inde, OECD üyesi 35 ülkenin 28’inde bir önceki uygulamaya göre düşüş yaşanmıştır. PISA 2015 uygulamasında ciddi anlamda bir örneklem sıkıntısı olduğunu PISA kendi raporunda da çok açık şekilde belirtmektedir. Programa hem özel hem de devlet okulları katılmaktadır. Bu raporda, Türkiye için “Devlet okullarında okuyan öğrencilerin başarısı özel okullarda okuyan öğrencilerden daha fazla”değerlendirmesi de yer almaktadır. Özel okullarda okuyan öğrencilerin benzeri sosyoekonomik düzeye sahip devlet okullarındaki öğrencilerin başarısı özel okullardan çok daha yüksektir.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Devamla) – Bizim iddiamız şu: Geçmiş dönemlerde verilmediği kadar eğitime önem veriyoruz. Buna, bütçeden ayırdığımız payı gören milletimiz şahittir. Eğitime ne kadar kaynak ayırırsanız o kadar eğitime önem veriyorsunuz demektir. Eksiklerimiz var, bunları biliyoruz. Gelecek yıllarda bu eksiklerimizi de gidereceğiz. İki gününü birbirine eşit kılmadan çalışmaya devam edeceğiz.
PISA’nın tek başına bir ülkenin eğitimde bulunduğu seviyeyi göstermeye yetmediğini de belirtmek isterim. PISA’da Vietnam, fen bilimlerinde de ve matematikte de, hem 2012’de hem de 2015’te Amerika’nın önündedir. Buradan hareketle Vietnam’daki eğitim Amerika’nın önündedir diyebilir miyiz? Tek ölçüye bakarak ülkelerin eğitim sistemini değerlendirmek doğru değildir.