Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bütün yapılan mülakatları destekliyoruz ancak şartlarımız var.

Özellikle 15 Temmuz’dan sonra

Özellikle 15 Temmuz’dan sonra bir mülakat sevdası almış başını gidiyor. Yıllardır İİBF’lere uygulanan mülakat ilk öğretmenlere yapılmasıyla patlak verdi ve öğretmen adaylarını isyan eder duruma getirdi.  Neredeyse yazılı sınav yapılmayacak durumda.

Kamu Personeli Seçme Sınavı ya da kısaca KPSS, 18/3/2002 tarih ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na istinaden ilk olarak 2002 yılında ÖSYM tarafından hazırlanıp, uygulanmaya konmuştu. KPSS artık çoğu devlet kurumu personel alımlarında bir hiç hükmünde. 60 alan bir adayın 80 alan bir adaydan neredeyse farkı yok.

 

Peki neden mülakat var?

Mülakat kişinin o kuruma girebilecek yetisinin olup olmamasını ölçmek içindir. Örneğin bir kaymakam adayının hitabet gücünü ölçmek veya bir öğretmen adayının güzel ders anlatıp anlatmadığını ölçmek için. Ancak bazı kesimler mülakatların torpil için yapıldığını ve kendi adamımı yerleştireyim amacıyla yapıldığını savunuyor. Ancak şu bir gerçek ki mülakatlar 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ mensuplarını elemek amacıyla yoğunlaştırıldı.

 

Mülakatlar sağlıklı mı?

Bizce hayır çünkü bütün adayları aynı kurul mülakata tabi tutsa bile objektifliği tartışmalı. Çünkü bir kaymakam adayı sunuma geçtiğinde izleyecek komisyon adayı ilk görüşte sezemeyebilir. Evli çiftler bile birbirlerini yıllar sonra tanıyorken 10 dakikada kaymakam seçmek çok doğru olmasa gerek… Öğretmenler içinde aynı durum geçerli. Anlatılanlara göre öğretmenlere 2 soru soruluyor ve yaklaşık 5 dakika sonra mülakat sonuçları kâğıda yazılıyor. Peki o komisyona soruyoruz adayın dersini dinlediniz mi? Ya da kişilik özelliklerine baktınız mı? Hayır. Baksanız bile bu 5 dakikada ortaya çıkmaz. İİBF’liler için de durum böyle diğer kamuda yapılan mülakatlara girenler için de.

 

Peki Sadece sınav yeterli mi?

Hayır, biz mülakatlar tamamen yanlış demiyoruz. Ancak mülakatların uygulanış şekli ve zamanı yanlış. Örneğin öğretmen alacaksanız üniversiteye girmeden önce veya ilk senesinde uygun olup olmadığını ölçebilirsiniz. Madem öğretmenlik bu denli önemli o zaman öğretmen liselerine önem verilmesi gerekli. Mülakatlarda ise 2 soru sorarak öğretmenliğini ölçmeyin, ders anlatışına bakın. Öğretmen en iyi ders anlatırken belli olur. Reis kim sorusuna cevabı onun öğretmenliğini belirlemez veya daha yeni mezun olmuş bir adayın mülakatta heyecanlanması onun kötü bir öğretmen olacağı anlamına gelmez. Gelelim İİBF’lilerin durumuna. Örneğin İktisat bölümünden mezun olmuş birinin işe alınması bir mülakat kadar sınırlı olmamalı. Üniversitedeki başarı durumuna ve ders hocalarının görüşlerine bakılmalı. İktisat alanında yaptığı çalışmalar ve projelerine bakılmalı.

Bu bağlamda diyoruz ki sınav yeterli değil ancak mülakat hiç yeterli ve objektif değil. Beni en iyi benimle yakın çalışanlar ve hocalarım bilir. Mülakatlardaki üç beş komisyon üyesi beni 10 dakikada çözemez.

 

Mülakatlar kaldırılmalı mı?

Hayır, kaldırılmamalı ancak etkisi çok az olmalı. Bir milletvekili yakinimdir kartı verse bile adayın geçip geçmemesi başka kriterlere de bağlı olmalı. Hiç kimse kol kanat çıkan yok diye harcanmamalı, elindeki tek ümidi olan sınav neredeyse geçersiz konuma konmamalı.

Ya vatan hainleri memur olursa?

Elimizde istihbarat verileri olduktan sonra bu korku neye. Yanlış işe kalkışanları yoksa sokakta mı tutuyoruz? Bir belge gönderirsiniz evlerine onlarda suçsuzsa haklarını hukuk içinde aramak zorunda kalırlar. Eğer örgüt sempatizanlarını ayırmak için mülakatlar yapılıyorsa kurunun yanında yaşta yanar anlayışı mülakatlar için geçerli olur ancak istihbari bilgiler yaşın yanmayacağı veya çok az yanacağı bilgilerdir. Yıllardır PKK sempatizanları ve onbinlerce şehidin katili Öcalan sempatizanları devlet içinde çöreklendi. Bu katil sevicileri istihbari bilgiler eleverir. 100 bine yakın FETÖ’cü memurun olduğu yerde 14.000 PKK’lı olması çok komik bir rakam. Mülakatlar puanları yerine bu bilgilerin kurumlara gönderilip incelenmeli. Toplumsal bir korku hali yaşatmamak için de bu kişilerin de kendini savunmasına hak tanınmalı. Ben suçsuzum diyen biri suçsuzluğunu tarafsız yargıda ispatlayabilmeli.

 

Son olarak diyoruz ki devletimiz en iyisini bilir ancak acele karar vermeden en doğrusu yapılmalı. Kırıp dökmeden, kalp kırmadan yapılmalı her şey. Kimse mülakatlardan sonra hak etmedim ben bunu dememeli. Sınava çalışma aşkı ve şevki kırılmamalı.

Kamubilgi.com