http://www.wannawatches.com

Kamuda 'F Klavye' konusunda ilerleme sağlayamadık » Kamu BilgiKamu Bilgi

29 Mart 2024 - 12:42

Kamuda ‘F Klavye’ konusunda ilerleme sağlayamadık

Kamuda ‘F Klavye’ konusunda ilerleme sağlayamadık
Son Güncelleme :

01 Şubat 2017 - 14:41

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde TÜBA Ödülleri Töreni‘nde konuştu.

Çok yalın iki örnek vereceğim. TUBİTAK bir dönem PARDÜS isimli yazılım üretti. Bu yazılımın kullanacağı teknoloji bize ait olmadığı PARDÜS yaygınlık kazanmadı. Aynı şekilde, kamu kurumlarındaki bilgisayarlarda F klavye kullanılması konusunda genelge yayınlamıştım. Aradan geçen yıllara rağmen ilerleyemediğimizi görüyorum.

 

Konuşmasından bazı başlıklar şu şekilde:

“Bu yıl fen ve mühendislik bilimleri kategorisinde California Berkeley Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Omar Yaghi, sağlık ve yaşam bilimleri kategorisinde Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mary-Claire King, Sosyal ve Beşeri Bilimlerkategorisinde ise İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Mardin TÜBA Akademi Ödülüne layık görüldü

Hocalarımızı milletim adına tebrik ediyorum. GEBİB kapsamında 31 bilim insalarımız ödüllendiriyoruz. TİÇEPçerçevesinde, iki bilim insanımızı. Kendilerini ayrı ayrı tebrik ediyorum.

Önce 2023 hedeflerimize, ardından 2053 ardından 2071 hedeflerimiz gerçekleştireceğiz. O zaman çok daha güzel çok daha adil bir dünyayı sağlayacağız.

 

HER ALANDA VAR OLMAK ZORUNDAYIZ

Bilim insan içindir. Günümüzde ülkelerin ve topluların güvenlik anlayışları köklü bir değişime uğradı. Güvenlik kavramı artık ekonomik sosyal her türlü kavramları içerecek şekilde gelişti.

Bu konularda başarılı olmak elbette önemlidir. Bilimden sanata, eğitimden spora yatırımdan medyaya kadar geniş bir alanda mücadele edilmesi gerekiyor. Her alanda var olmak zorundayız.

Her medeniyet kendi teknolojisini ve değerini üretir. Ticaret yolları üzerinde hanlar kervansaraylar, hanlar birer medeniyet mirasıdır.

Çok yalın iki örnek vereceğim. TUBİTAK bir dönem PARDÜS isimli yazılım üretti. Bu yazılımın kullanacağı teknoloji bize ait olmadığı için PARDÜS yaygınlık kazanmadı. Aynı şekilde, kamu kurumlarındaki bilgisayarlarda F klavyekullanılması konusunda genelge yayınlamıştım. Aradan geçen yıllara rağmen kademe ilerleyemediğimizi görüyorum.

Günümüzde dahi bilimin abide isimleri sayılan Farabi’yi Biruni’yi, Ali Kuşcu’yu yetiştirdiğimiz bir millet olarak başka bir sıkıntımız olamaz.

 

MİLLİ GELİR ORANIMIZI  %0.5 ten  %0.6 ya ÇIKARDIK

14 yılda bilime bilim insanlarına verdiğimiz önemle çok yol kat ettik. Ulaşımda, boğazın gerek altında gerek üstünde inşaa ettiğimiz dünyada sayılı ilk 5 arasında olan Marmaray’la, Avrasya’yla attığımız bu adımlarla dünya teknoloji anlayışıyla özdeş hale getirdik.

ARGE harcamalarımız 20 bin doları aştı. Milli gelir oranımızı yüzde 0.5’ten yüzde 0.6ya çıkardık. Hedefimiz yüzde 3’e çıkarmak. ARGE’den çalışan personel sayısı 29 bin idi, hamd olsun 122 bine yükseldi.

Yapılanlar önemli ama yapmamız gereken daha çok şey olduğunu biliyoruz.

Değerli bilim insanları, bilim sadece somut çıktıları itibariyle değil, zihinlerde yol açtığı dönüşümle aydınlanma ile ülkeler için önemlidir. Selçukluyu kalbinden vuran haşiler bu sorundan kaynaklanmışlardır. Bu sorunla günümüzde de mücadele diyoruz. FETÖ denen şer şebekesi en çok bu eksiklikten yararlanmıştır. Hepsi iyi eğitim almış olabilirler, ama kalplerini zihinlerini bir şarlatana kiralamış olduklarını unutamayız.