http://www.wannawatches.com

GÖKTÜRK-1 UYDU FIRLATILDI » Kamu BilgiKamu Bilgi

29 Mart 2024 - 15:16

GÖKTÜRK-1 UYDU FIRLATILDI

GÖKTÜRK-1 UYDU FIRLATILDI
Son Güncelleme :

05 Aralık 2016 - 16:02

GÖKTÜRK-1 FIRLATILDI YÖRÜNGEYE OTURMASI BEKLENİYOR

 

GÖKTÜRK-1 FILATILMA ZAMANI  16:51

Dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü sağlayacak GÖKTÜRK-1 uydusunun fırlatılması için geri sayım başladı. Göktürk-1 uydusu, TSİ 16.51'de yörüngesine gönderilecek. GÖKTÜRK-1 hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak.Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle uzaya fırlatılacak. İşte Göktürk-1'in ayrıntıları ve özellikleri;
Göktürk-1 Uydusu’nun, montaj ve entegrasyon faaliyetleri, proje yüklenicisi olan Telespazio (İtalya)-Thales Alenia Space (Fransa) tarafından Cannes’daki tesislerinde gerçekleştirildi.Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Türk Hava Kuvvetlerinin geleceğe yönelik önemli projelerinden biri olan GÖKTÜRK-1’in Vega roketiyle fırlatılmak üzere hazır olduğu belirtildi.
GÖKTÜRK-1 UYDUSU UZAYA FIRLATILACAK AÇIKLAMADA, ŞU İFADELERE YER VERİLDİ:
GÖKTÜRK-1 projesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığının projesi olarak, TAI, ASELSAN, TUBITAK, UEKAE, ROKETSAN,TR TECNOLOGY gibi Türk ortaklarının katılımı ve Thales Alenia Space sorumluluğunda yürütülmüştür.Yakıtsız olarak yaklaşık 1070 kg kütleye sahip GÖKTÜRK-1, yüksek çözünürlüklü optik kameraya sahip olup, güneş eş zamanlı yörüngede görev yapacaktır.GÖKTÜRK-1 hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak ve bu özellikleriyle en gelişmiş sistemlere sahip keşif, gözetleme uyduları arasındaki yerini alacaktır.25 Ekim tarihinde Felix Ebouse Havalimanı’na indirilerek fırlatılacağı yer olan Spaceport’a gönderilen GÖKTÜRK-1 uydusu, Türkiye saati ile 16:51:44’te fırlatılacaktır.

YILDA 60 BİN GÖRÜNTÜ

Alçak irtifa dünya yörüngesine oturacak olan uydu, fırlatmanın ardından;

57. dakikada roketten ayrılacak,

59. dakikada güneş panellerini açacak.

Uydudan ilk sinyal, fırlatmanın ardından 68. dakikada alınacak.

Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atacak uydunun, yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi öngörülüyor.

Uydu, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer İstasyonuna aktaracak.

SINIRLARI İZLEYECEK

Yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak uydu, çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapabilecek.

 

TÜRKİYE’NİN UZAYDAKİ GÜCÜNE GÜÇ KATACAK

Açıklamada, 2012 yılında fırlatılan GÖKTÜRK-2’den sonra ikinci askeri uydu olma özelliğini taşıyan ve geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010 yılında başlanan GÖKTÜRK-1 uydusunun Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacağına dikkat çekildi.

Görüntü çözünürlüğü ve kapasitesi, veri indirme hızı, manevra kabiliyeti ve gelişmiş yer sistem özellikleri ile GÖKTÜRK-1 uydusunun GÖKTÜRK-2 uydusuyla beraber Türkiye’nin uzaydaki gücünü artıracağı vurgulanan açıklamada, “GÖKTÜRK-1 uydusunun entegrasyon ve çevresel test faaliyetleri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. tesislerinde kurulan Türkiye’nin ilk milli Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) merkezinde gerçekleştirilmiştir. Yörünge testleri ve kabul aşamalarının tamamlanması sonucunda envantere alınacak olan GÖKTÜRK-1 uydusu Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde teşkil edilmiş olan Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından komuta ve kontrol edilecektir.” ifadeleri kullanıldı.