http://www.wannawatches.com

Ekonomide çarklar dönüyor » Kamu BilgiKamu Bilgi

19 Mart 2024 - 13:05

Ekonomide çarklar dönüyor

İkinci çeyrekte % 7.4 ile büyüme rekoru kıran Türkiye, ikinci çeyreğe de hızlı başladı. Nisanda sanayi üretimi yıllık bazda % 6.2 arttı. Ciro endeksleri de yükseldi

Ekonomide çarklar dönüyor
Son Güncelleme :

14 Haziran 2018 - 8:41

Türkıye’dekalıcı istikrarı sağlayacak 24 Haziran seçimleri öncesinde yoğunlaşan kur saldırılarına rağmen, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.4 ile beklentilerin üzerinde büyüyen Türkiye, ikinci çeyreğe de hızlı başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre, nisanda sanayi üretimi beklentilerin üzerinde artarken, ciro endeksleri de yükseldi.

ÇARKLAR DÖNÜYOR

Sanayi üretimi nisanda, takvim etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda yüzde 6.2 ile 5.6 olan beklentinin üstünde artarken, arındırılmamış olarak ise yüzde 5.1 arttı. Nisanda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6.3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3.8 arttı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Sanayi üretimimizdeki olumlu seyir bu yılki büyüme hedeflerimizi yakalayabileceğimize işaret ediyor. Alt sektörler itibariyle ihracat yoğun sektörlere yayılmış bir artış olduğu görülüyor. Bu durum ekonomik aktivitelerin yılın ikinci çeyreğinde de hızlı bir şekilde devam ettiğini göstermekte” dedi. Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi üretimin gücünü koruduğuna dikkat çekerek, 2018 yılı büyümesinin yüzde 4 olan tahminlerin üzerine çıkabileceğine işaret etti. Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı da, ekonominin diğer sektörlerini desteklemesi yönünden önemli olan kimya ve inşaat sektörlerinin ivme kaybı olmakla birlikte üretim aktivitesini desteklemeye devam ettiğini söyledi.

Takvim etkilerinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi de, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.2 artış gösterdi.

Sabah

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN